Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 28 marca 2024 14:17
Czyste powietrze
BIP
ZSCKR w Siennicy Różanej
słabe opady deszczu

Temperatura: 16°CMiasto: Fajsławice

Ciśnienie: 997 hPa
Wiatr: 27 km/h

Festiwal „Dobre bo Nasze”

Gmina Fajsławice we współpracy ze Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania Krasnystaw PLUS, Stowarzyszeniem na Rzecz Rozwoju Gminy Fajsławice, Gminnym Stowarzyszeniem Aktywnych Kobiet w Fajsławicach, Ochotniczą Strażą Pożarną w Siedliskach oraz Parafialno-Gminnym Klubem Sportowym Frassati realizuje operację pn. Festiwal „Dobre bo Nasze”, która jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Festiwal „Dobre bo Nasze”

 

Głównym celem operacji jest aktywizacja mieszkańców, partnerów społecznych i gospodarczych do podejmowania oraz wdrażania lokalnych inicjatyw bazujących głównie na produktach lokalnych.

Data podpisania umowy o przyznaniu pomocy: 18 czerwca 2019 roku

Planowany okres realizacji z umowy o dofinansowanie: do 31.10.2019r.

Wartość operacji: 76 758,95zł

Dofinansowanie: 60 824,95zł

W ramach operacji zaplanowano:

 

Konferencja 1 – „Produkt lokalny szansą rozwoju gminy”

Tematy w ramach konferencji:

  • promocja życia na wsi,
  • produkt lokalny – co to jest i z czym to się je?
  • wymiana doświadczeń

Konferencja 2 – „Produkt lokalny poszukiwany, czyli jak na tym zarobić?”

Tematy w ramach konferencji:

  • wymagania sanitarne w produkcji żywności tradycyjnej
  • ważne przepisy dla właścicieli gospodarstw w sprzedaży RHD
  • skracanie łańcucha dostaw
  • wymiana doświadczeń

Warsztaty „Smaki domowej spiżarni” (4x)

 

Konkursy:

  • dla dzieci – „Zielnik”
  • fotograficzny – „Skarby ziemi”,
  • potraw – „Chwasty i zioła na talerzu” – 3 kategorie
  • konkurs wiedzy o produktach lokalnych dla sołtysów
  • kulinarny z wykorzystaniem produktów lokalnych
  • obieranie jabłek;
  • poznaj zioła po zapachu;
  • picie smacznego napoju przez słomkę na czas;
  • gniecenie i wałkowanie ciasta;
  • jedzenie kisielu bez łyżki.

Impreza plenerowa .

W programie imprezy plenerowej:

  • Pokazy kulinarne z wykorzystaniem produktów lokalnych wraz z degustacją potraw
  • Konkurs wiedzy o produktach lokalnych dla sołtysów
  • Konkursy kulinarne z wykorzystaniem produktów lokalnych (5 konkurencji):
  • obieranie jabłek;
  • poznaj zioła po zapachu;
  • picie smacznego napoju przez słomkę na czas;
  • gniecenie i wałkowanie ciasta;
  • jedzenie kisielu bez łyżki
  • Rozstrzygnięcie konkursu fotograficznego „Skarby ziemi”, Konkurs potraw „Chwasty i zioła na talerzu” oraz konkursu dla dzieci „Zielnik”
  • Wystawa prac pokonkursowych (fotografie i zielniki)
  • Występy lokalnych zespołów śpiewaczych
  • W ramach festiwalu zaplanowano również stoiska tematyczne promujące produkty lokalne oraz poczęstunek, jako forma promocji produktów tradycyjnych wytworzonych z lokalnych surowców

Podziel się
Oceń